Ghostwriter » Specials » Gezelschapsspelen
Ghostwriter: Informatie van A tot Z

Gezelschapsspelen

In deze special nemen we een kijkje in de wereld van de gezelschapsspelen,meer bepaald de bordspelen. Je hebt ze in alle maten,soorten,talen en voor alle leeftijden.

WAT ZIJN GEZELSCHAPSSPELEN ?

Gezelschapsspelen zijn spelletjes voor vermaak of tijdsverdrijf. Je hebt ze in allerlei vormen,gaande van bordspelen voor heel de familie tot tactische oorlogsspelen de zogenaamde wargames. Ook cafespelen zoals de flipperkast,biljart en sjoelbak kunnen tot de familie van gezelschapsspelen gerekend worden. Het aantal gezelschapsspelen dat er bestaat is onbekend maar we kunnen zeker stellen dan we over 20.000 of meer verschillende soorten kunnen spreken.

DE BORDSPELEN

Er zijn verschillende soorten van gezelschapsspelen. De meest gekende zijn de bordspelen en daar focussen we in deze special op. Die bordspelen op zich zijn onderverdeeld in een aantal categorieën. Zo heb je de klassieke bordspelen waarvan bepaalde soorten al sinds de oudheid gespeeld worden. We denken dan aan Schaken en Dammen,maar ook Backgammon heeft een enorme geschiedenis achter zich. Ook Ganzeborden en Mens Erger Je Niet kunnen tot de klassieke bordspelen gerekend worden. De meer moderne bordspelen zijn dikwijls thema-gericht zoals Monopoly,Cluedo en Levensweg. Dan heb je de denksportspelen zoals Mastermind en Scrabble al zullen de echte bollebozen eerder voor Trivial Pursuit kiezen. Strategie is ook een onderverdeling in bordspelen en dan komen we bij tactische spelen zoals Stratego en Risk. Dit zijn light versies van de meer ingewikkelde wargames zoals Squad Leader,Rise and Decline of the Third Reich,The Russian Campaign en Afrika Korps. Deze wargames voor gevorderden kunnen soms dagen of zelfs weken duren eer ze uitgespeeld zijn en hebben niet zelden zeer ingewikkelde spelregels. Het wargame op zich is dankzij het internet aan een flinke virtuele opmars toe. De zogenaamde Massive Multiplayer Online Role Playing Game (MMORPG) zijn dikwijls moderne versies van de klassieke wargames als bordspel.

Ondanks de komst van de computer en het internet blijven bordspelen enorm populair. Velen bestaan ondertussen in een online versie of op cd-rom/dvd. Ondanks alles zit de verkoop van bordspelen nog steeds in de lift. In deze special nemen we een diepere kijk op 10 van de meest populaire bordspelen ooit.

Gezelschapsspelen - Risk

Ben jij een uitmuntend strateeg of bak je er niets van als het om de baan van wereldveroveraar gaat ? Met het spel Risk kan je bewijzen wat je waard bent op strategisch gebied. Het spel lijkt een beet…
Gezelschapsspelen - Schaken

Gezelschapsspelen - Schaken

Schaken is ongetwijfeld één van de populairste bordspelen ter wereld. Dagelijks spelen miljoenen mensen dit strategische denkspel. Het is één van de weinige bordspelen die effectief als sport erkend z…
Gezelschapsspelen: backgammon

Gezelschapsspelen: backgammon

Backgammon is een zeer populair gezelschapsspel dat door vele duizenden mensen in heel de wereld gespeeld wordt. Ook online op het internet is het een zeer veel gespeeld spel.

Gezelschapsspelen: Cluedo

Cluedo dat in de verenigde staten bekend staat onder de naam Clue is een gezelschapsspel waar moord centraal staat.

Gezelschapsspelen: Levensweg

Levensweg is een bordspel waar je even lekker kan wegdromen. Vanaf je geboorte tot je pensioen leg je een weg op het speelbord af. Een weg soms vol geluk,maar dikwijls ook met hindernissen net zoals i…

Gezelschapsspelen: Mens Erger Je Niet

Mens-erger-je-niet is de Nederlandse benaming voor het bordspel dat in de rest van de wereld Ludo heet.
Gezelschapsspelen: Monopoly

Gezelschapsspelen: Monopoly

Monopoly is waarschijnlijk één van de meest bekende gezelschapsspelen ter wereld. Er bestaan ondertussen tientallen lokale versies en in 1999 haalde het spel zelfs een vermelding in het Guinness Book…

Gezelschapsspelen: Scrabble

Scrabble is één van de meest bekende woordspelletjes ter wereld. Het is een leerzaam gezelschapsspel dat je uren bezig kan houden.

Gezelschapsspelen: Stratego

Stratego is een klassiek bordspel waarin zoals de naam reeds doet vermoeden strategie centraal in staat.
Gepubliceerd door Ghostwriter op 11-01-2007. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Schrijf mee!